Од 24. до 28. јуна 2024. године у Солуну је одржан тренинг под називом “URC 2: Delivering Recovery Support Services: Recovery Allies Course”, у оквиру ISSUP (International Society of Substance Use Professionals) конференције “The Art of Healing”. Испред Канцеларије за борбу против дрога Владе Републике Србије, на тренингу је учествовала госпођа Нина Грба. Учешће Канцеларије је подржано од стране UNODC-а.
Курс је пружио учесницима кратак преглед који дефинише поремећаје употребе супстанци. Учесници су учили о поремећајима узрокованим употребом супстанци, процесима лечења и опоравка, као и о улози савезника у подршци овим процесима. Након тога, били су упознати са основним вештинама, улогама и активностима потребним за савезнике у опоравку. Истраживали су како се носити са изазовним питањима у раду на опоравку, фокусирајући се на одржавање одговарајућих граница. Такође, учили су о важности самонеге и стратегијама за спречавање секундарне трауме док раде на опоравку, као и о томе како идентификовати и користити системе подршке и услуге за опоравак доступне у њиховим заједницама.
Тренинг је био веома интерактиван. Кроз сваку област учења, учесници су имали вежбе, стичући на тај начин практична знања.
Такође, кроз размену искустава са осталим учесницима, додатно су обогатили своје знање. Стечена знања ће сигурно бити од користи у будућем раду свих учесника.
На тренингу су учествовали представници петнаест земаља из целог света.