Одлуком  Генералне скупштине УН, број 42/112 од 7.12.1987. године, 26. јун се слави као дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дрога. Овај акт представља израз решености у постизању циља, а то је друштво слободно од злоупотребе дрога.

Ослањајући се на прошлогодишњи успех, Светски дан борбе против злоупотребе дрога и незаконите трговине дрогама, обележава се под геслом „Прво слушај – слушати децу и младе је први корак у помагању да одрасту здрави и сигурни“. Слоган представља   иницијативу за повећање подршке у области превенције која је базирана на научним основама, те је као таква, инвестиција за  добробит деце, младих, њихових родитеља и њихових заједница.

Политика Републике Србије у области спречавања злоупотребе дрога, управо је у складу са овим слоганом и међународним препорукама. Наша Стратегија о спречавању злоупотребе дрога за период 2014-2021, одређује превенцију, пре свега код деце и младих, као битан део у борби против злоупотребе дрога.

С обзиром да ће Канцеларија за борбу против дрога извршити анализу Стратегије и Акционог плана за период 2014-2017, те приступити изради новог Акционог плана за период 2018-2021, превенција у борби против злоупотребе дрога и даље ће бити једна од кључних области коју ћемо у сарадњи са својим партнерима, како у државној управи, тако и у организацијама цивилног друштва, регулисти на научно утврђеним методама и међународним препорукама.