У понедељак, 27. ноцембра, у Лозници је одржана трибина под називом „Болести зависности – изазови и превенција“, у организацији Удружења Светионик. Конференцији су присуствовали помоћник градночелника Града Лозница Љубинко Ђокић, др психолошких наука Живка Мићановић Цвејић, др спец. Борис Јовановић и стручњак за дигиталну безбедност Катарина Јонев Ћираковић. Представници Канцеларије за борбу против дрога били су Јован Војновић и Смиљана Алексић.

Циљ трибине која је организована у лозничком Омладинском центру била је подизање свести о различитим аспектима хемијским и бихевиоралним зависности; сузбијање ових зависности кроз превентивне мере и значају успостављања мреже са различитим партнерима у јединицама локалне самоуправе ради ефикасне примене мера превенције и контроле болести зависности.

Такође, тема разговора биле су и потенцијалне опасности у виртуелном простору, безбедној употреби Интернета и друштвених мрежа међу младима, као и о зависности од Интернета и дигиталних технологија.

Помоћник градоначелника, господин Ђокић истакао је „У Лозници је 2018. године израђен Локални акциони план за борбу против дрога који је трајао до ове године, а сада је неопходно припремити нови. Пре две године, наш град је потписао Протокол о сарадњи са Канцеларијом за борбу против дрога Владе Републике Србије, што је омогућило заједнички рад и делатности.

Лозница подржава све пројекте који промовишу здраве начине живота без дроге. На жалост, ни једно место, укључујући и Лозницу, није имуно на овај проблем, али је наш циљ да се максимално боримо против њега.“