Канцеларија за борбу против дрога учествовала је на овогодишњем састанку стручњака Европске Уније и земаља Западног Балкана о дрогама који је одржан дана 6. октобра 2021. године путем on-line платформе.

Словенија као председавајућа Саветом Европске Уније отворила је овогодишњи састанак и истакла је да је проблем злоупотребе дрога у региону Западног Балкана један од њених водећих приоритета као председавајуће државе.

Учесници наведеног састанка имали су прилике да се кроз размену информација и примере добре праксе упознају с програмима превенције зависности од опојних дрога, утицајем пандемије вируса COVID-19 на смањење потражње и смањење понуде за дрогама, развојем ситуације у Авганистану и систему алтернативних санкција што су биле неке од важних тема овогодишњег састанка.

Директор Канцеларије за борбу против дрога Владе Републике Србије, господин Милан Пекић, испред делегације Републике Србије, упознао је присутне с проблемом производње опојних дрога у Авганистану, а посебно се осврнуо на актуелна дешавања у односној држави. Према извештајима Канцеларије Уједињених нација за борбу против злоупотребе дрога (UNODC) из 2019. године утврђено је да је на територији државе Авганистан посејано око 300 000 хектара опијумског мака од чега је добијено око 1400 тона опијума, односно од 360 до 610 тона хероина што Авганистан чини једним од највећих светских произвођача опијумског мака. Промена власти у Авганистану, заједно с утицајем пандемије вируса КОВИД 19 може довести до промене руте за снабдавање европског тржишта наведеним психоактивним супстанцама. Кооперативност служби безбедности земеља региона и ефикасност у њиховом поступању представља једино ефикасно средство у спречавању даљег кријумчарења опојних дрога, истакао је директор Канцеларије за борбу против дрога Владе Републике Србије Милан Пекић.

Као други представник испред делегације Републике Србије из Канцеларије за борбу против дрога Владе Републике Србије, Јован Војновић упознао је присутне о важности подизања свести становништва о штетним ефектима злоупотребе зависности од опојних дрога кроз укључивање опште јавности у спречавању злоупотребе психоактивних супстанци. С тим у вези, представио је глобалну кампању под називом „Пажљиво слушајте“ Канцеларије Уједињених нација за борбу против дроге која се спроводи у Републици Србији у сарадњи с Канцеларијом за борбу против дрога Владе Републике Србије, почев од јула месеца 2021. године. Планирани период за спровођење наведеног пројекта јесте шест месеци што овај пројекат чини најдужим пројектом у области превенције зависности од опојних дрога. Наведени пројекат представља јединиствену прилику за колаборацију свих органа државне управе и организација које се баве проблемом злоупотребе дрога, као и јединица локалне самоуправе,: Лозница, Шабац, Нови Пазар, Бор, Сремска Митровица, Мајданпек.