У Букурешту је од 24. до 25. октобра 2022. године одржан састанак Експертске радне групе Париског пакта о спречавању преусмеравања хемикалија прекурсора у циљу подршке трећем стубу Бечке декларације, који су у оквиру Иницијативе Париског пакта организовали Канцеларија Уједињених нација за борбу против дроге и криминала (UNODC) и Центар за спровођење закона југоисточне Европе (SELEC).
На састанку су узели учешће представници Министарства правде и Канцеларије за борбу против дрога Владе Републике Србије.
Париски пакт је један од најважнијих оквира у борби против опијата који потичу из Авганистана, циљ му је смањење недозвољеног промета опијатима укључујући узгој опијумског мака, производњу и глобалну потрошњу хероина и других опијата, и на успостављање широке међународне коалиције за борбу против недозвољене трговине опијатима. Иницијатива Париског пакта има за циљ да организује годишње састанке стручњака о сваком од своја четири тематска стуба, а трећи стуб који је био тема предметног састанка односи се на спречавање преусмеравања хемикалија прекурсора који се користе у недозвољеној производњи опијатима.
Између осталог, на састанку су представљени најновији трендови рута и технике које се користе за кријумчарење хемикалија прекурсора намењених за употребу у производњи хероина метамфетамина, и најновији трендови у заплени опојних дрога, психотропних супстанци и њихови прекурсори у државама чланицама CARICC-a, најновија ситуација у Авганистану, као и о ситуација са дрогом у Танзанији, и Узбекистану.