Први регионални форуму о зависности и опоравку од дрога одржан је 19. и 20. новембра 2019. године у Београду. Форум је организиран уз подршку Канцеларије за борбу против дрога Владе Републике Србије, а у склопу текућег регионалног пројекта “Бирам Опоравак” који трећу годину за редом имплеметирају организације Прослави Опоравак из БиХ, Излазак из Србије и Препород из Црне Горе, у партнерству са Светском федерацијом против дрога – WFAD.

Форуму је присуствовало 170 учесника из 116 организација/институција, из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, као и гости говорници из Аустрије, Хрватске, Шпаније, Велике Британије, Шведске, Норвешке, Белгије и Словеније.
Увид у бенефите које процес опоравка доноси појединцима, породицама и широј заједници са научног становишта дали су Prof. dr David Best, професор криминологије на Универзитету Derby у Великој Британији, који је представио резултате истраживања „Живот у опоравку на Балкану“, као и Dr Wouter Vanderplasschen, ванредни професор на Одсеку за едукацију из области посебних потреба на Гент Универзитету у Белгији који је говорио о улози третмана о опоравку од зависности. У оквиру ове сесије представљена истраживања су показала да постоје необориви докази о успешности
психосоцијалних третмана као што су групе узајамне помоћи/самопомоћи/12 корака, као и да постижу исте или боље резултате него специјализовани професионални третмани.

Посебно је значајна улога особља, као и асертивно повезивање особа у опоравку с наведеним групама подршке, док су још увек на лечењу и јавним установима, на процесима детоксикације или у метадонским центрима.

Представљени су и научни докази да након 5 година одрживог опоравка, особа достиже тзв. стабилни опоравак. У оквиру стабилног опоравка проценат ризика од рецидива опада на 15%, што представља исти ниво ризика који је забележен за општу популацију која никада није имала проблем зависности од дрога. Период првих годину дана у ком је особа успоставила опоравак се, по овој класификацији, назива рани опоравак.

Учесници су имали прилику да, поред бројних радионица које су обрађивале актуелне теме из ове области, чују нешто и о светским трендовима у области политика о дрогама које су представили еминентни стручњаци.

Након Форума креиран је и званични документ “Закључци, препоруке и предлог стратешких мера Првог регионалног форума о зависности и опоравку од дрога“, који ће помоћи свим учесницима у даљем раду.
Сам Форум, оцењен је као веома успешан од стране свих учесника, са жељом да оваквих и сличних форума буде још више.