Дана 7. септембра 2021. године у Београду Канцеларија за борбу против дрога, у сарадњи с Удружењем „Излазак“, у оквиру пројекта „Бирам опоравак“, организовала је потписивање протокола о формирању мултидисциплинарних тимова у шест јединица локалне самоуправе: Лозница, Шабац, Сремска Митровица, Бор, Мајданпек и Нови Пазар.

Протокол о формирању мултидисциплинарних тимова има за циљ успостављање сарадње и координације релевантних актера на локалном нивоу у заштити права рањивих категорија погођених проблемом зависности или у ризику од настајања исте и примени алтернативних мера и програма за помоћ и подршку опоравку од зависности поштујући њихов најбољи интерес. Мултидисциплинарни тимови у јединицама локалних самоуправа имају за циљ развој платформе и тела за подршку рањивим категоријама погођеним проблемом зависности, како би се актери међусобно подржавали у настојањима везаним за област зависности, а која су како у корист локалне заједнице, тако и у обостраном интересу и интересу крајњих корисника.

Након церемоније потписивања, представници Града Лозница имали су прилику да присутнима прикажу Акциони план за борбу против дрога на територији Града Лознице, као пример добре праксе, као и да поделе информације о предностима и изазовима у формирању и начину функционисања мултидисциплинарног тима у Лозници.

Уследила је радионица на којој је Мулка Нишић, представница Удружења „Прослави опоравак“ из Босне и Херцеговине, одржала предавање о АМБЦД моделу мапирања и мобилизације ресурса у локалној заједници, као и начинима и процедурама израде акционих планова на локалном нивоу, а потом су чланови мултидисциплинарних тимова из шест локалних самоуправа прикупили идеје, разменили информације и поставили основе за израду акционих планова на територијама својих локалних самоуправа.

Након окончане радионице, присутнима се обратио представник Канцеларије за борбу против дрога Владе Републике Србије, Јован Војновић,  који је том приликом истакао да му је част и задовољство што ће се глобална кампања под називом „Пажљиво слушајте“ Канцеларије Уједињених нација за борбу против дроге и криминала (UNODC) која се спроводи у сарадњи с Канцеларијом за борбу против дрога Владе Републике Србије, спроводити и у јединицама локалне самоуправе.  „Важно је да подигнемо свест о значају правилног васпитавања и активног слушања деце као сигуран корак да одрасту здраво и безбедно, с тога је важно да будемо део оваквог пројекта који се сматра најдужим пројектом у области превенције у нашој земљи“ завршио је свој говор овим речима представник Канцларије за борбу против дрога Владе Републике Србије, Јован Војновић.