Мисија ОЕБС-а у Црној Гори, у сарадњи с Министарством здравља Републике Црне Горе и Управом полиције Републике Црне Горе, организовала је 26. и 27. новембра 2019. године, у Подгорици, регионални састанак о новим психоактивним супстанцама.

Представници Министарстава здравља и Министарстава унутрашњих послова Албаније, Босне и Херцеговине, Словеније и Србије разговарало је о изазовима и претњама услед појаве нових психоактивних супстанци. Састанку су допринели и представници Јединице за стратешка полицијска питања Одељења за транснационалне претње ОЕБС-а, Европског центра за праћење дрога и зависности од дрога (EMCDDA) и Канцеларије УН за дрогу и криминал (UNODC), који су присутнима указали на потенцијална решења и добре праксе на глобалном нивоу.

Џон Кориган, менаџер Програма за безбедносну сарадњу и управљање у Мисији, изразио је забринутост због значајног пораста тржишта синтетичких дрога и измењених начина трговина дрогом, не само на националном и регионалном нивоу, него и на глобалном.

„Извештаји о повећању доступности и трговине новим психоактивним супстанцама подигли су узбуну у међународној заједници, посебно кад је реч о организованим криминалним групама које профитирају и користе регионално тржиште.“ истакао је Кориган.

Начелница Одељења за политике дрога у Министарству здравља Републике Црне Горе, Јасна Секулић представила је Систем раног упозоравања на нове психоактивне супстанце и начин његовог функционисања. Такође, истакла је важност мултисекторске, али и регионалне сарадње у овој области за коју је успешан пример управо овакав састанак.