Канцеларија за борбу против дрога Владе Републике Србије, 26. јуна 2024. године, одржала је конференцију поводом обележавања Међународног дана борбе против злоупотребе дрога и кријумчарења дрога у Палати Србија. Сваке године уз подршку међународних организација, државних органа, организација цивилног друштва и различитих организација широм света, ово глобално обележавање има за циљ да подигне свест о главном проблему који дроге представљају у друштву. Овогодишња тема гласи: „Доказ је јасан: инвестирајмо у превенцију“.
Директор Канцеларије за борбу против дрога, господин Милан Пекић, отворио је конференцију и поздравио присутне. Господин Пекић је, између осталог, истакао да је, у циљу едукације о штетности злоупотребе психоактивних супстанци, њиховом утицају на свакодневни живот, као и о томе где се може потражити помоћ, Канцеларија, у сарадњи са својим партнерима, преузела у прошлости низ актовности које су управо за циљ имале превенцију и приближавање овог проблема ширем аудиторијуму нашег друштва. Имајући у виду да је проблем дрога свеобухватан проблем који поред превенције подразумева подизање свести појединаца, али и друштва у целини о свакодневним персоналним изазовима са којима се особа у опоравку суочава, а која има за циљ неговање позитивних вредности у друштву, на иницијативу Канцеларије за борбу против дрога, појам опоравка је уврштен у документе јавних политика који су у завршној фази доношења. Након директора Канцеларије, присутнима се путем онлајн платформе обратио доктор Дејвид Патон, ванредни професор криминологије на Дерби Универзитету који је подржао конференцију и истакао значај сарадње са Канцеларијом.
Присутнима су се обратили и госпођа Жана Главендекић, господин Синиша Дуркулић испред Канцеларије УН-а за дрогу и криминал, госпођа Тијана Кузелић испред Министарства Унутрашњих послова, проф.др Јасмина Јовић-Стошић (ВМА – Национални центар за контролу тровања), госпођа Дајна Маринковић (Центар за омладински рад из Новог Сада) те госпођа Ирена Молнар (НВО РеГенерација). Говорници су дискутовали о различитим актуелним темама у области борбе против дрога, као што су утицај глобалне хуманитарне кризе на тржиште дрога и тренд заплене у Србији, као и на спровођење превентивних програма у наведеним околностима.
Када је реч о актуелним трендовима када су у питању дроге, истраживања UNODC указују да је током 2022. године готово 228 милиона људи користило канабис. То указује и на чињеницу да је током протекле деценије број корисника канабиса повећан за 20%. Процењује се, према истраживањима, да је око 23.5 милиона људи користило кокаин 2022. године. Број људи који су користили кокаин је повећан за 22% у протеклој деценији. И поред узимања у обзир пораст популације на глобалном нивоу, ови подаци су алармантни. Када су у питању амфетамини, истраживања указују да је у току 2022. године више од 30 милиона људи користило ове супстанце.
Изузетан пораст је уочен када је реч о производњи метамфетамина у Златном троуглу у југоситочној Азији, и међународна заједница заступа став да би овакав вид трговине могао у потпуности да трансформише глобалне обрасце употребе дрога. Од 2022. године Авганистан је забранио производњу и дистрибуцију опијума, што је смањило трговину опијумом за чак 95 процената. С друге стране порасла је производња у Мијанмару за 36 процената те је глобална производња опијума пала за 74 процента у 2023. години.