У среду, 9. марта 2022. године одржана је конференција у организацији Канцеларије за борбу против дрога и Хуманитарне организације „Рето – има наде“, у Палати Србија. Конференција под називом „Модели рехабилитације и ресоцијализације зависника од дрога у Србији – изазови и перспективе“ обухватила је низ излагања са циљем да се јавности изложе методи функционисања терапеутских заједница у Србији, као и да се детаљније објасне појмови рехабилитације, као и алтернативних санкција, када је реч о зависницима од дрога у Србији. На конференцији су учестововали представници Специјалне болнице за болести зависности, Министарства унутрашњих послова, Министарства правде, Управе за извршење кривичних санкција, Специјалне затворске болнице, Националне службе за запошљавање, Окружног затвора у Београду, Метадонског центра, Факултета
политичких наука, Градског центра за социјални рад у Београду, те организације цивилног друштва „Рестарт“, „Излазак“, „Ре Генерација“, „Дуга“, „Изазов младима Србија“, „Caritas“ и „Мрежа организација за постпеналну подршку“.
Канцеларија за борбу против дрога има потписан Меморандум о сарадњи са организацијом „Рето – има наде“ и у протеклом периоду представници Канцеларије имали су прилику да се упознају са корисницима центра и њиховим активностима. Из сарадње проистекла је потреба да се јавност упозна са начинима функционисања ове терапеутске заједнице, као и са позитивним аспектима које центар „Рето – има наде“ пружа, од којих се посебно издвајају методи ресоцијализације и алтернативне санкције.
Конференцију је отворио директор Канцеларије за борбу против дрога, господин Милан Пекић, и том приликом се захвалио на сарадњи центру „Рето – има наде“, истичући да је процес ресоцијализације и рехабилитације неизоставни процес који води до потпуног опоравка зависника од дрога. Он је такође нагласио да је овај процес мултидисциплинаран и да захтева добру сарадњу и консензус органа јавних власти, медицинских установа, организација цивилног друштва, као и јавног мњења.

Присутнима су се обратили представници центра „Рето – има наде“ и упутили званице у дугу историју и капацитете ове терапеутске заједнице, главне циљеве и методе које кориснике центра воде до рехабилитације, као и лична искуства и успешне праксе корисника који су некадашњи зависници од дрога. Том приликом, говорници су навели да је од оснивања, 2004. године до данас, кроз програме центра прошло више од 2000 корисника. Представници центра „Рето – има наде“ су изразили захвалност према Канцеларији за борбу против дрога, као и бројним институцијама са којима центар остварује активну сарадњу, и који су узели учешће и испред институција говорили о овим темама.
Представнице Специјалне болнице за болести зависности, Управе за извршење кривичних санкција и Градског центра за социјални рад у Београду, на конференцији су у својим излагањима истакле значај алтернативних санкција. Том приликом су говорнице из различитих аспеката представиле методе ресоцијализације и рехабилитације, и посебно нагласиле улогу терапеутских заједница као што је Центар.
Кориснике Центра одликује висок степен мотивације и заједништва, који уз активну сарадњу надлежним институцијама, чине центар „Рето – има наде“ важном кариком у процесима рехабилитације и ресоцијализације зависника од дрога у Србији, истакле су говорнице на конференцији.