Наука о рутини је девета од десет тема у оквиру пројекта „Пажљиво слушајте“ Канцеларије Уједињених нација за борбу против дроге и криминала (UNODC) који се спроводи у сарадњи с Канцеларијом за борбу против дрога Владе Републике Србије и представницима органа државне управе и организација како на републичком тако и на локалном нивоу власти који се у оквиру своје надлежности баве проблемом злоупотребе опојних дрога.
Креирањем глобалне кампање из области превенције зависности од опојних дрога под називом „Пажљиво слушајте“ стручњаци Уједињених нација имали су замисао да родитељима, наставницима, и креаторима јавних политика као једним од припадника циљне групе према којима је ова кампања усмерена, пруже другачији, модернији приступ у области правилног васпитавања деце.
Научници су показали да је доследност у обављању одређених задатака, истим редоследом и на исти начин најефикаснији начин стварања навике код деце. Породичне рутине, попут заједничких оброка поспешује смањењу анксиозности и стресних ситуација код родитеља и деце и омогућава да се деца осећају здравије и срећније. Рутина у обављању свакодневних активности помаже деци да израсту у самопуздане и срећније особе.