Наука о физичкој активности је шеста од десет тема у оквиру пројекта „Пажљиво слушајте“ Канцеларије Уједињених нација за борбу против дроге и криминала (UNODC) који се спроводи у сарадњи с Канцеларијом за борбу против дрога Владе Републике Србије и представницима органа државне управе и организација како на централном тако и на локалном нивоу власти који се у оквиру своје надлежности баве проблемом злоупотребе опојних дрога.
Како би позитивни ефекти глобалне кампање били доступни стручној и широј јавности, стручњаци Уједињених нација креирали су анимиране видео записе и материјале едукативног карактера у циљу подизања свести родитеља, наставника, креатора јавних политика о важности правилног васпитавања деце. Материјали пројекта „Пажљиво слушајте“- анимирани видео записи и материјали едукативног карактера-памфлети, доступни су на енглеском, шпанском, француском и српском језику.
Физичка активност подстиче когнитивни раст и развој можданих ћелија, побољшава памћење и омогућава деци да постигну бољи успех у школи.
Физичка активности стимулише ослобађање хормона допамина и ендорфина, који поред тога што представљају природне аналгетике, стварају осећај благостања и смањују ризик од депресије.