Наука о привржености је прва од десет тема у оквиру пројекта „Пажљиво слушајте“ Канцеларије Уједињених нација за борбу против дроге и криминала (UNODC) који се спроводи у сарадњи с Канцеларијом за борбу против дрога Владе Републике Србије.

Стручњаци Уједињених нација који су учестовали у креирању пројекта „Пажљиво слушајте“ имали су за циљ да стручној и лаичкој јавности пруже један другачији приступ у области превенције зависности од опојних дрога, истичући како емоционална и физичка повезаност родитеља с децом има развојне и здравствене бенефите по дете се испољавају током детињства и одраслог доба.

Приврженошћу се ствара однос поверења између родитеља и деце и на тај начин родитељи свакодневно уче да препознају емоције која деца испољавају од оних позитивних емоција, попут среће или љубави, до оних негативних попут туге или беса. Самопоуздање које дете стекне на овај начин ће му помоћи да расте и развија се, и да без страха приступи реализацији својих снова.

Физичка афекција коју родитељ испољава према детету, попут осмеха или загрљаја такође у значајној мери доприноси дететовом осећају припадности и заједништва што значајно доприноси његовом социјалном развоју.

Наука о привржености ПДФ