Наука о породичним активностима је друга од десет тема у оквиру пројекта „Пажљиво слушајте“ Канцеларије Уједињених нација за борбу против дроге и криминала (UNODC) који се спроводи у сарадњи с Канцеларијом за борбу против дрога Владе Републике Србије.

Глобална кампања под називом „Пажљиво слушајте“ је на науци заснован пројекат у области превенције зависности од опојних дрога који има за циљ да на забаван начин путем анимираних видео записа и писаног материјала едукативног карактера – памфлета укаже родитељима на важност креирања здраве, породичне атмосфере кроз обављање различитих заједничких активности родитеља с децом, попут цртања, кувања, играње друштвених играра, која помажу развијању здраве и отворене комуникације родитеља и деце.

Обављање заједничких активности родитеља с децом, помаже развијању дечије креативности која им помаже у суочавању с различитим свакодневним изазовима и поспешују развитак дечије самосталности.

Квалитетно проведено време унутар породице смањује опасност од упуштања у ризична понашања и злоупотребе психоактивних супстанци.
Друштвене студије су показале да деца која пружају помоћ родитељима у обављању кућних послова, имају више предиспозиција да израсту у самосталније, толерантније и лакше прилагодљиве особе.

Наука о породичним активностима PDF