Наука о информацијама је осма од десет тема у оквиру пројекта „Пажљиво слушајте“ Канцеларије Уједињених нација за борбу против дроге и криминала (UNODC) који се спроводи у сарадњи с Канцеларијом за борбу против дрога Владе Републике Србије и представницима органа државне управе и организација како на републичком тако и на локалном нивоу власти који се у оквиру своје надлежности баве проблемом злоупотребе опојних дрога.

Глобална инцијатива под називом „Пажљиво слушајте“ представља иновативни приступ у области превенције зависности од опојних дрога и на један креативан начин путем анимираних видео записа приступа свеобухватаном проблему злоупотребе опојних дрога.

Информисаност родитеља је важан чинилац који омогућава рано препознавања ризика и знака упозорења по децу која проводе време претражујући садржаје по интернету , те заједничко претраживање по интернету осигурава безбедност детета.

Постављање правила приликом претраживања интернета у зависности од узраста детета помаже успостављању контроле над дечијим навика када је у питању претрага по интернету.

Омогућавање деци да слободно разговарају и изражавају своје мишљење, помаже деци да изразе и своја осећања и да се на успешнији начин суоче и изборе с траумом.