Наука о активном слушању је трећа од десет тема у оквиру пројекта „Пажљиво слушајте“ Канцеларије Уједињених нација за борбу против дроге и криминала који се спроводи у сарадњи с Канцеларијом за борбу против дрога Владе Републике Србије.

Глобална кампања „Пажљиво слушајте“ покренута je 2016. године током Специјалне седнице Генералне скупштине Уједињених нација о светском проблему дрога (UNGASS) као на науци заснован пројекат у области превенције зависности од опојних дрога у циљу подизања свести о важности слушања деце и омладине да одрасту здраво и безбедно.

Активно слушање деце подразумева како уважавање њихових потреба и жеља, интересовање за њихове снове, тако и спознају стања попут социјалне изолације и фрустрације с којима се млади свакодневно суочавају. Слушање деце претпоставља изградњу односа поверења с децом и у изазовним животним ситуацијама помаже ублажавању стреса и осећаја анксиозности.

Слушање деце не води слабљењу ауторитета одраслих, већ кроз интересовање за њихове потребе и стварање осећаја блискости с децом, води јачању старатељске улоге у животу младих што има позитивне ефекте по психолошко здравље деце.

Друштвене студије показују да деца којој је посвећана пажња, посебно у раној фази детињства, имају веће предиспозиције да изграде здравије и стабилније односе током живота.