На иницијативу Мултидисциплинарног тима за борбу против дрога Града Шапца, а у сарадњи са Заводом за јавно здравље и Спортским савезом, последњег дана новембра трибином „Направи добар избор“ у Медицинској школи „Др Андра Јовановић“ обележен је месец борбе против болести зависности. Овом приликом, ученици градске школе која је више пута одликована у области спорта, пустили су сто балона у знак подршке младима који се суочавају са овим
проблемом.

Имајући у виду да је према Међународном и Националном календару здравља месец новембар посвећен борби против болести зависности, чланови локалног Тима, основаног са циљем системске превенције и деловања против коришћења психоактивних сусптанци, искористили су да младим људима пошаљу значајне поруке. За домаћина овог едукативног скупа изабрана је Медицинска школа управо због бројних спортских одличја својих ученика и сталне промоције здравља кроз наставне програме и вананаставне активности.

Како је у питању трибина превентивног карактера с посебним освртом на промовисање здравих стилова живота кроз практиковање свакодневне физичке активности и бављење спортом, на трибини презентовани су и материји пројекта „Пажљиво слушајте“ Канцеларије Уједињених нација за борбу против дроге и криминала (UNODC) који се уз стратешку подршку Канцеларије за борбу против дрога Владе Републике Србије и других релевантних органа државне управе како на централом тако и на локалном нивоу власти кроз континуирану активност мултидисциплинарних тимова, спроводио на територији Републике Србије током 2021. године. Материјали пројекта „Наука о физичкој активности“ који су том приликом представљени ученицима средње медицинске школе имају за циљ да укажу на то да континуирана физичка активност значајно доприноси побољшању квалитета живота.

Одељење за промоцију здравља Завода за јавно здравље, представило је резултате истраживања Института за јавно здравље Србије и Европске школе за превенцију алкохола и других дрога, спроведеног у циљу праћења кретања употребе психоактивних супстанци и ризичног понашања међу популацијом средњошколаца.

Један део трибине посвећен је и презентовању програма „Спорт у школе – Расти здраво”, који Спортски савез спроводи уз подршку Града Шапца, и свих осталих школских активности ове кровне градске спортске организације с циљем ангажовања деце од најмлађих узраста до врхунског спорта.

За додатне информације можете приступити линку: https://www.youtube.com/watch?v=zybUFsjVYuM