Дана 31. августа сваке године обележава се „Међународни дан свесности о предозирању“ (International Overdose Awarness Day – IOAD). Овај глобални догађај се одржава у знак сећања на оне који су трагично окончали живот, како би се подигла свесности о предозирању и смањила стигма према особама које користе дрогу.

Мото овогодишње кампање је “Време је за сећање. Време је за деловање.” Више података о међународној кампањи може се преузети са интернет странице http://www.overdoseday.com.

Мрежа за политике према дрогама у југоисточној Европи одржала је овим поводом међународну активност на којој је представила најновије податке о смртним случајевима изазваним дрогом у Србији. Према подацима које је објавио Републички завод за статистику, у Србији је у периоду 2008 – 2021. година од последица употребе дроге преминуло 835 особа. Међу њима, било је 732 мушкарца и 103 жене. Најчешћи узрок је коришћење хероина (213 особа) и других опијата (83). Проблем у подацима је што у великом броју случајева (193) није утврђено која супстанца је изазвала смртни исход, па је тешко осмислити довољно добре стратегије борбе против предозирања.

Представници Канцеларије за борбу против дрога Владе Републике Србије узели су учешће на онлајн панелу који је организовала Мрежа за политике према дрогама у југоисточној Европи поводом Међународног дана свесности о предозирању.