„Лисабонска конференција о зависностима 2019“ је трећа европска конференција о зависничком понашању и зависностима. Ова мултидисциплинарна конференција представља форум који пружа могућност умрежавања кад је реч о зависностима.
Конференција је одржана у Конгресном центру у Лисабону, од 23. октобра до 25. октобра 2019. године.
Овогодишња тема конференција била је „Будућност зависности: нове границе за политику, праксу и науку“. Тродневна конференција окупила је преко 1300 учесника из целог света, који су присуствовали предавањима светски признатих стручњака у области зависности. Том приликом представљени су резултати најновијих истраживања кад је реч о карактеризацији, разумевању и реаговању на зависности и зависна понашања. Фокус овогодишње конференције у великој мери била је зависност од коцкања и видео игрица, с обзиром на то да се овај тренд све више шири међу млађом популацијом.
У сарадњи с организаторима Лисабонске конференције о зависностима, реализован је и пројекат „FuturiZe“, финансиран од стране Европске уније, чију су стипендију за учешће на овој конференцији добили и представници Канцеларије за борбу против дрога.
Циљ овог ЕУ пројекта јесте развијање активности умрежавања и серије интерактивних дебата с фокусом на будуће потенцијалне сценарије у пољу употребе дрога и зависничког понашања. У склопу пројекта организовано је 30 сесија, односно 57 презентација о будућим трендовима и темама у области зависности, као што су дигитализација, будућа политике дрога, иновативни мониторинг и будући хоризонти у лечењу болести зависности и др.

Source: EMCDDA