У понедељак 26. јуна 2023. године у Палати Србија, Канцеларија за борбу против дрога Владе Републике Србије организовала је конференцију поводом обележавања Међународног дана борбе против злоупотребе дрога и кријумчарења дрога. Овогодишња глобална кампања Канцеларије УН за дрогу и криминал (UNODC) под којом се обележава Међународни дан борбе против злоупотребе дрога и кријумчарења дрога је „Прво људи: зауставимо стигму и дискриминацију, ојачајмо превенцију“, чиме UNODC позива владе, међународне организације, цивилно друштво и све заинтересоване стране да предузму мере за заштиту људи, укључујући јачање превенције и лечења употребе дрога, као и борбу против недозвољене понуде дрога.
Директор Канцеларије за борбу против дрога, господин Милан Пекић, отворио је конференцију и поздравио све присутне званице. Господин Пекић је истакао да Канцеларија од свог настанка 2014. године, своје активности посвећује подстицању дестигматизације и демаргинализације људи који су у проблему зависности, као и људима који су били, или су још увек, у процесу опоравка од болести зависности. Такође, он је нагласио да Канцеларија овим областима подржава пројекте националног, регионалног и међународног карактера и да ће тај правац Канцеларија задржати и у будућности.
Након директора Канцеларије, присутнима се путем онлајн платформе обратио господин Алексис Гуздел, директор Европског центра за праћење дрога и зависности од дрога (ЕМCDDA). ЕМCDDA је агенција Европске уније која пружа информације, креира анализе и пружа објективне информације о стању и трендовима у вези са психоактивним супстанцама у Европи. Канцеларија за борбу против дрога Владе Републике Србије има потписан радни аранжман са ЕМCDDA, са којом остварује успешну сарадњу. Господин Гуздел је у уводном обраћању поздравио званице, и говорио о савременим трендовима и изазовима који се тичу дрога у Европи, те се захвалио Канцеларији на позиву за учешће и пожелео присутнима успешну дискусију.
Овом приликом, господин Синиша Дуркулић, представник Канцеларије УН за дрогу и криминал, представио је податке из Светског извештаја о дрогама за 2023. годину. Према извештају, глобална процена броја особа које инјектирају дроге у 2021. години је 13,2 милиона – 18 процената више него што је претходно процењено. На светском нивоу, више од 296 милиона људи је користило дроге у 2021., што је пораст од 23 процента током претходне деценије. У међувремену, број људи који пате од поремећаја изазваних употребом наркотика је скочио на 39,5 милиона, што је пораст од 45 процента током 10 година.
На конференцији су присутвовали представници Канцеларије УН за дрогу и криминал, представници надлежних државних органа; представници јединица локалних самоуправа и представници организација цивилног друштва.