Месец новембар, месец борбе против болести зависности, обележен је у склопу имплементације регионалног пројекта „Бирам опоравак“. У периоду од 08.11. –
10.11.2022. године, у Хотелу Мона Плаза у Београду, одржан је Други регионални форум о зависности и опоравку од дрога, који има за циљ унапређење позиције коју у друштву имају особе погођене проблемом зависности. Форум је организован у оквиру регионалног пројекта „Бирам опоравак“ – Удружења Излазак из Србије, Прослави Опоравак из Босне и Херцеговине, Препород из Црне Горе, уз подршку Светске федерације против дрога и Канцеларије за борбу против дрога Владе Републике Србије.

На Форуму је учествовало више од 200 професионалаца из области зависности и опоравка, те представника релевантних органа државне управе, као и организација цивилног друштва. Учесници су имали прилику да се упознају са примерима добре праксе, актуелним темама попут третмана у клиникама, новим зависностима, као и са бројним резултатима истраживања из области опоравка од зависности, које су презентовали стручњаци из Европе и региона.

Овогодишњи Форум је отворио господин Милан Пекић, директор Канцеларије за борбу против дрога, и том приликом се захвалио учесницима на присуству, као и партнерским организацијама. Истакао је да је Форум о зависности и опоравку од дрога добро место за размену информација, знања, вештина, примера добре праксе, као и стицања увида у реално стање када су у питању проблематика трговине дрогама и злоупотреба дрога.

Шеф одељења за сарадњу у сектору безбедности мисије ОЕБС, господин Умберто Северини, поздравио је све присутне и искористио прилику да се захвали Канцеларији за борбу против дрога на сарадњи и имплементацији политика дрога, као и спроведеној Евалуацији Стратегије о спречавању злоупотребе дрога за период 2014-2021. године.

Госпођа Жана Главендекић, представница Канцеларије Уједињених нација за дроге и криминал са седиштем у Београду, захвалила се на позиву за учешће и у свом говору нагласила да је концепт опоравка у међународним стандардима посебно истакнут. Такође, гђа Главендекић је изразила сагласност да се стигматизација када су у питању болести завнисности мора искоренити.

Господин Александар Жугић, испред Удружења Излазак, поздравио је све званице и подсетио да је идејни циљ Форума повезивање и умрежавање актера, те позвао све учеснике на дискусију и размену информација о овим темама.

Госпођа Смиљана Алексић, испред Канцеларије за борбу против дрога, говорила је о Оснивању мултидисциплинарних тимова широм Републике Србије и том приликом истакла бројне активности које су тимови у јединицама локалне самоуправе организовали током 2022. године.