ИНФОРМАТОР О РАДУ

Набавке

АКЦИОНИ ПЛАН

СТРАТЕГИЈА

Основни појмови

Све психоактивне контролисане супстанце по дејству на људски организам, могу се поделити у три велике групе:

Стимулативне


Стимулативне психоактивне супстанце „стимулишу“ централни нервни систем повећавају будност, појачавају моторику, подижу енергију и узбуђење. Природни стимуланс је кокаин и амфетамини као најпознатији синтетички стимулативи.

Халуциогене


Халуциногени стварају халуцинације, поремећај опажања сам дезорганизоване мисли и уопште их је теже разграничити од других. Неке, као канабис имају истовремено и стимулативно сам умирујуће дејство док друге, на пример лсд и мескалин, имају изузетно снажне халуцинације које се не могу сврстати ни у стимулативе, а ни у депресоре.

Депресорне


Депресори смањују рад централног нервног система и доводе до смирења, поспаности, ублажавају болове. Најпознатији депресор је хероин. Границе између ових основних категорија нису у потпуности јасне и одређене.

Погледајте ВРСТЕ ДРОГА

Корисни линкови

Националном стратегијoм o спречавању злоупотребе дрога за период 2014-2021. године (Сл.гласник бр.1 / 15) i њеним aкционим планом за период 2014-2017. године предвиђено је да носиоци активности, поред Канцеларије за борбу против дрога, буду:

Канцеларија за борбу против дрога