ИНФОРМАТОР О РАДУ

Набавке

АКЦИОНИ ПЛАН

СТРАТЕГИЈА

О нама

Канцеларија за борбу против дрога („Сл. Гласник РС“, бр. 79/2014) за потребе Владе координира рад органа државне управе и обавља стручне, административне и оперативне послове који се односе на борбу против дрога.

Основни појмови

о дрогама

Врсте дрога

све врсте дрога

Области

сузбијања зависности

Статистички подаци Министарства здравља о леченим зависницима од дрога у 2014. и 2015. години

На линку испод можете преузети статистику у PDF формату

Преузмите статистику

Хероин

Хероин, се добија из опијумског мака, тачније хероин је дериват морфијума (из опијумског мака, се издваја морфин). Сам назив указује на опасност коју дрога носи са собом због обима и брзине развоја зависности. У изворном облику има изглед ситних гранула тј. кристалног праха. Најчешће је светло браон боје. У хероин, се додају парацетамол, шећер и кофеин, па се на улици појављује са веома ниском чистоћом. Има карактеристичан мирис, који подсећа на сирће.

Кокаин

Грм коке је биљка која се узгаја у Перу, Боливији, Колумбији и у другима деловима Јужне Америке као и у Индонезији. Расте до висине од 150 центиметара. Листови овог грма су овални и глатки из којих се добија кокаин. Хемијским поступком се из листова добија паста коке (кокаинхидрохлорид) која се хемијском реакцијом чисти и тада се добија кокаин.

Екстази

Екстази је популарни назив за МДМА (3,4 - метилендиоксиметамфетамин) односно полусинтетичку психоактивну супстанцу која има психостимулативне и халуциогене ефекте. По свом хемијском саставу сличан је метамфетамину и мескалину. Производи се у облику кристално белог праха, док се на улици обично појављује у таблетама, ређе у капсулама и као прах. Најчешће се конзумира орално ушмркавањем.

Психостимуланси

Психостимуланси су супстанце које поспешују моторну активност (немир, потреба за кретањем, ублажен осећај физичког умора и повећана издржљивост) које стимулишу психичке функције. Проблем с овим психоактивним супстанцама је у томе шта имају штетне ефекте на организам: знатно увећање крвног притиска за, убрзан и неправилан рад срца, обмане чула, повремено и халуцинације, а после почетног еуфоричног расположења долази до депресије која се може завршити самоубиством.

Све психоактивне контролисане супстанце, по дејству на људски организам, могу поделити у три велике групе: стимулативне, депресорне и халуцогене.

 

Истакнуте теме и активности


У циљу успостављања система координације и остваривања резултата у реализацији стратегије о спречавању злоупотребе дрога за период 2014-2017. године, релевантним институцијама упућено је двадесет пет обавештења о оснивању и надлежностима канцеларије, а изнети су и захтеви за одређивање контакт особа, које ће различите државне органе и невладине организације представљати у будућој сарадњи са канцеларијом.

Целокупна база актуелности

Корисни линкови

Националном стратегијом о спречавању злоупотребе дрога за период 2014-2021. године (Сл.гласник бр.1 / 15) и њеним акционим планом за период 2014-2017. године предвиђено је да носиоци активности, поред Канцеларије за борбу против дрога, буду:

УРЕДБА О ОСНИВАЊУ КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ДРОГА