ИНФОРМАТОР О РАДУ

Систематизација

Набавке

Јавне Расправе

Информације

Основни појмови

Све психоактивне контролисане супстанце, ПО дејству на људски организам, могу поделити у три Велике групе:

Стимулативне


Стимулативне психоактивне супстанце „стимулишу“ Централни Нервни систем повећавају будност, појачавају моторику, подижу енергију и узбуђење. Природни стимуланс је Кокаин, вхиле амфетамини Најпознатији синтетички стимулативи.

Халуциогене


Халуциногени стварају халуцинације, поремећај опажања сам дезорганизоване мисли и уште их је теже разграничити од других. Неке, као канабис, имају истовремено и стимулативно сам умирујуће дејство, док друге, на пример ЛСД и мескалин, имају изузетно снажне звучни који се не могу да сврстати ни у стимулативна а ни у депресоре.

Депресорне


Депресори смањују разно централног нервног система доводе до смирења, поспаности, ублажавају болове. Најпознатији депресор је хероина. Границе измеðу ових основних категорија нису у потпуности јасне и одређене.

Nacio

Погледајте ВРСТЕ ДРОГА

Корисни линкови

Националном стратегији О спречавању злоупотребе дрога за период 2014-2021. Године (Сл.гласник бр.1 / 15) И њеним Акционим планом за период 2014-2017. године Предвиђено је да носиоци Активности, поред Канцеларије за борбу против дрога, Буду:

Канцеларија за борбу против злоупотребе дрога