Osnovni pojmovi

Sve psihoaktivne kontrolisane supstance, po dejstvu na ljudski organizam mogu se podeliti u tri velike grupe:

Stimulativne


Stimulativne psihoaktivne supstance “stimulišu” centralni nervni sistem povećavaju budnost, pojačavaju motoriku, podižu energiju i uzbuđenje. Prirodni stimulans je kokain i amfetamini kao najpoznatiji sintetički stimulativi.

Haluciogeni


Halucinogeni stvaraju halucinacije, poremećaj opažanja sam dezorganizovane misli i uopšte ih je teže razgraničiti od drugih. Neke, kao kanabis imaju istovremeno i stimulativno sam umirujuće dejstvo dok druge, na primer lsd i meskalin, imaju izuzetno snažne halucinacije koje se ne mogu svrstati ni u stimulative, a ni u depresore.

Depresorne


Depresori smanjuju rad centralnog nervnog sistema i dovode do smirenja, pospanosti, ublažavaju bolove. Najpoznatiji depresor je heroin. Granice između ovih osnovnih kategorija nisu u potpunosti jasne i određene.

Nacio

Pogledajte VRSTE DROGA

Korisni linkovi

Nacionalnom strategijom o sprečavanju zloupotrebe droga za period 2014-2021. godine (Sl.glasnik br.1 / 15) i njenim akcionim planom za period 2014-2017. godine predviđeno je da nosioci aktivnosti, pored Кancelarije za borbu protiv droga, budu:

Кancelarija za borbu protiv droga